Kaptam egy nagyon személyreszóló standerd e-mailt, amiben figyelmembe ajánlották az HBO új sorozatát, sőt nagy örömükre szolgálna, ha itt is olvashatnának a nézők a sorozatról. Pénzt persze nem kapok érte:( Mivel már én is várom a magyar premiert, plusz ha már valaki személyesen ctrl+c majd ctrl+vézte ki a mailcímem, megteszem azt a szivességet, hogy megosztom népes olvasótáborommal a reklámanyagukat:) Sőt a promó videókat is megnéztem és a legjobbat rakom ki. Amúgy elképesztő, mennyire nyomatják idehaza. Óriásplakáton, a villamoson, a buszmegállóban és tényleg rengeteg fórumon hirdetik (jó példa erre a mail amit kaptam).

Kritikákat direkt nem olvastam, mert személy szerint nagyon sokat várok ettől a sorozattól, mivel a Maffiózók az egyik kedvenc sorozatom (tudom sokszor írtam már, hogy az egyik kedvenc, de ez tényleg!!!). Annyira, hogy amikor az egyik tanárom megkérdezte, hogy melyik a kedvencem, kis gondolkodás utána  Maffiózókkal feleltem. Nohát ennyire:)

Nade jöjjön végre a hivatalos promo anyag:

HBO Boardwalk Empire – GENGSZTERKORZÓ

 

A PIA MINDENT MEGÉR, AVAGY: A GENGSZTEREK ÖRÖKKÉ ÉLNEK

 

Azt már Ganxsta Zolee nevű jeles bárdunk is megénekelte, hogy a szesztilalom fogalma „gyökér”. De hogy legalábbis vitatható a létjogosultsága, az a húszas évek szemfüles amerikai gengsztereinek tűnt fel legkorábban. Ahogyan az is, hogy a vastörvények sújtotta városok alkoholéhségére komplett, whiskyvel-rummal folyó alvilági kánaánt lehet alapozni. Egy kánaánba viszont isten kell, ezért nem sokáig várattak magukra a helyi mindenhatók sem – név szerint: Nucky Thompson, Al Capone és Lucky Luciano. A többi pedig? Történelem. 

 

Tény, hogy a fent nevezett legendás gengszterek kultusza olyan, mint a vetésforgóval művelt föld: nonstop virágzik és mindig valami újat terem. Mégis, miért pont a mindenkinek beintő bűnözők akciói vésődnek örökre az agyunkba, és miért nincs szobra mondjuk a hotdogárusok fenegyerekének…? 

 

Talán, mert előbbiek teljhatalmuk tudatában mindig megkövetelték, ami nekik járt. Mint például Chicago császára, Al Capone, aki az Alcatrazba zárva is kizárólag antik miliőben volt hajlandó elmélkedni a világ folyásáról.

 

Vagy azért, mert nemcsak kenyéradójuk volt a szerencsejáték, de az életük is hasonlított egy hátborzongató orosz rulettre. Mint a beszédes nevű Lucky Lucianóé, aki több, ellene irányuló merényletet is ép bőrrel megúszott, mire kiérdemelte „a szervezett bűnözés atyja” címet.

 

Talán, mert tengerentúli mércével mérve is gigantikus méretű szemétdombon kapirgáltak. Mint hármuk közül a legbizarrabb arc, Nucky Thompson, aki egyszerre hasított rablóként és pandúrként: seriffből avanzsált a Fehér Házban is befolyásos politikussá, miközben vasmarokkal kézben tartotta Atlantic City szeszcsempész-, kaszinó- és szexbizniszét.

 

Talán, mert nem tisztelték ugyan mások törvényeit, de a magukéhoz tűzön-vízen át hűek maradtak. Mint Lucky, aki dörzsölt kölyökként védelmi pénzt szedett a többi iskolástól, ám amikor tiltakozásul egyikük megverekedett vele, örökre barátjává fogadta.

 

Az sem kizárt, hogy azt szeretjük bennük, hogy olyan könnyedséggel uralkodnak birodalmukban, mintha az csak egy legóváros lenne tele legóemberkékkel. Mint Nucky, aki Atlantic City kincstárnokaként nagylelkűen osztogatta a pénzt az embereknek.

 

Akármi is a titok, tény: egy vérbeli gengszter lazán belövöldözi magát a halhatatlanok közé. Ezért repetáznak a témából a rendezők és a forgatókönyvírók, meg persze a mindenkori közönség – most éppen az HBO nézői. 2011. január 10-én debütál ugyanis a csatorna vadonatúj, saját gyártású sorozata, a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó. Akik pedig ezúttal a gengszterkirályok előtt hódolnak:

 

-          Martin Scorsese, aki a Taxisofőr, a Dühöngő bika és a Casino után most az első rész rendezőjeként és a sorozat vezető producereként remekel;

-          Terence Winter, a Maffiózók Emmy-díjas forgatókönyvírója;

-          Steve Buscemi, a Fargo, A nagy Lebowski és a Kutyaszorítóban sztárja, aki ezúttal Nucky Thompsont alakítja – parádésan és Golden Globe-jelölést érdemlően.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatos.blog.hu/api/trackback/id/tr832549716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jánoska12 2011.05.04. 07:45:18

Hi!

Nem tudod, hogy ez a Gengszterkorzó megegyezik a nemrég piacra került Gengszterkorzó című könyvvel? A filmet még nem láttam, őszinte leszek én egy helyen sem láttam a reklámot, pedig azért egy kis idő eltelt a bejegyzésed óta. Csak megfogott a könyv címe és témája, ritkán lehet ilyen könyvekhez hozzájutni. Ha a könyv témája egyezik a sorozattal, akkor mire számíthatok majd? Szóval nem is tépem tovább a számat, illetve a kezemet, meg is mutatom a könyvet neked. www. konyv-konyvek. hu/gengszterkorzo_johnson_nelson

sorozatos · http://sorozatos.blog.hu/ 2011.05.05. 16:16:32

szia!
ahogy a borítón olvasható a könyv ami a sorozatot ihlette
a leírás alapján nem hiszem, hogy sok átfedés lenne a kettő között
nyilván csak olyan tények, amik kikerülhetetlenek
annyi jött még át, hogy míg a könyv dokumentum-regény és olyan dolgokra is kitér, mint AC milyen volt kezdetekkor stb, addig a sorozatból ez mind kimarad és kapunk helyette drámát és fikciót
összességében: ha maga a történelme érdekel jobban, akkor a könyv, ha a hangulata és a dráma része akkor a sorozat ha inkább - persze a kettő nem zárja ki egymást:)
remélem tudtam valamennyit segíteni
süti beállítások módosítása