Ami annyira nem is mini, hiszen négyszer egy óra. Nem sok minisorozatot készítettek, vagy csak az én figyelmemet kerülték el. Amit én ismerek  a Száddám-klánon kívül a The Pacific, amit nemrég adtak le, meg a magyar gyártású Géniusz. Talán azért mert ez műfaj elég speciális. Hosszabb mint egy film, de nem kell a történetet széthúzni egy 12-24 részes évadra. De könnyen bele lehet bukni úgy, hogy nem férnek bele és túlvágják - lásd Géniusz. 

De ezesetben a minisorozat remek húzás volt. Ebben a témában pont ennyi volt. Egy filmhez sok, sorozathoz kevés. A sorozat Száddám hatalomátvételétől kezdődik és az elfogásáig tart. De ha mondjuk elindították volna a fiatalkorától, akkor abból is elég érdekes és jó sorozatot lehetett volna készíteni. Persze akkor már nem mint minisorozat. 

Minisorozathoz képest így is nagyon hosszú időt filmesít meg (1979-2003), de ennek ellenére sincs az embernek olyan érzése, hogy az egész egy nagy zanza. Nagyon eltalálták, hogy miket kell belerakni és mi elhagyható. Szinte nem is érzékeli az ember, hogy telik az idő. Nem az a fontos.

 

Tetszett a diktátor mögött ott az ember nézőpont és az, hogy nem csak diktátorra, hanem a közvetlen környezetére is koncentrál. Ez már csak akkor vált kicsit zavaróvá, amikor túlerőltették azt, hogy mindenki mennyire rettegett tőle. 

Összességében ez egy remek minisorozat, minőségi munka, de nem kell tőle túl sokat se várni. Akit érdekel a téma, azoknak valószínűleg tetszik, de rajtuk kívül kevés embert tud megfogni. De ki tudja...


Akinek esetleg felkeltettem az érdeklődését, annak ajánlom ezt a kis wikipédiás bejegyzést. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatos.blog.hu/api/trackback/id/tr942213694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása